Настоящо читалищно ръководство :

Председател: Господин Петров Шейтанов

Членове:   Хриска Христова
                  Русанка Томова
                  Даниела Тодорова
                  Василена Баналиева

Секретар: Снежанка Фотева


Form Object

Библиотека

Читалищната библиотека в гр. Бяла е създадена от основателите на читалището, учредено на 1.01.1928 г. По тяхна инициатива се събират книги от населението, което поставя нейните основи.

Библиотеката обслужва населението на града и околните населени места от Общината. Тя е едно от любимите места на голяма част от младите хора – учениците от ОУ „Отец Паисий”, Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм и студенти във висшите училища в гр. Варна. Записването в библиотеката става с личен документ и такса въведена и одобрена от читалищното настоятелство: за учениците от 1 клас-безплатно; учениците 2-12 клас – 2 лв. на година; студенти и всички останали ползватели – 4 лв., а за временно пребиваващите таксата е 1 лв. Всички регистрирани читатели ползват услугата – безплатен достъп до Интернет – в библиотеката на разположение са 6 бр. компютри 1 преносим компютър, 1 брой мултифункционално устройство (ксерокс, принтер, скенер и факс) и мултимедия с екран от спечеления проект към Програма „Глобални библиотеки-България” през 2009 г. Новата техника дава възможност в читалищната библиотека да се провеждат различни обучения и занимания с децата от училищата и детските градини. През месец октомври 2012 г. под ръководството на библиотекарката Димитричка Баналиева се организираха прожекции на филми и литературни прочити за учениците и малчуганите от общината. За учениците от 2 до 8 клас от ОУ „Отец Паисий” с помощта на мултимедията се презентираха филми по изучавани произведения в училище съобразени с учебните планове – „Ян Бибиян”, „Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Крадецът на праскови” и много други филмирани произведения, които се изучават в училище. Предвидени бяха и занимания за най-малките граждани на Бяла – децата от ОДЗ „Първи юни”, които се потопиха във вълшебният свят на приказките, прожектирани бяха приказките „Вълкът и седемте козлета”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Хензел и Гретел” и др. Тези занимания с учениците и децата от детската градина остават като постоянна дейност, извършвана през цялата календарна година. През летните месеци библиотеката се превръща в "Лятно кино" - в определени дни от седмицата по определен график се прожектират филми по изучаваните произведения от учениците от 2 до 8 клас. Всеки регистриран читател, може да посети тези прожекции. Индивидуално се провеждат обучения на читатели на възраст над 60 г., които имат желание да се запознаят с новите информационни технологии – работа с компютър и достъп до Интернет. Библиотеката е на разположение за помощ при попълване на CV, изготвяне на мотивационно писмо и т. н. От месец май 2013 г. работим съвместно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция и Дома за стари хора и хора с увреждания в град Бяла. Провеждаме прожекции на любими български филми: "Топло", "Любимец 13" и много други. Стремим се да внесем малко радост и да разнообразим ежедневието на хората, които са в тези институции. Библиотеката предоставя място за подреждане на изложби изготвени от ученици от ПГССТ по проектите „АРТ-КЛУБ” (вж. галерия АРТ-КЛУБ В БИБЛИОТЕКАТА) и „АЗ-ФОТОГРАФЪТ”, които изложби се сменят периодично.

Библиотеката в град Бяла отдавна се е превърнала не само в място за отдих и развлечения, тя е институцията предоставяща услуги и достъп до публична информация на голям брой потребители в общината.

 

Глоб@лни библиотеки и нашата библиотека

В читалищната библиотека в гр. Бяла, община Бяла, обл. Варна на 10.01.2011 г. се проведе тържественото откриване на компютърната зала по Програмата „Глоб@лни библиотеки - България” – Етап 2009. Библиотеката беше оборудвана с 6 бр. компютри, лаптоп, мултифункционално устройство, мултимедия с екран.Лентата беше прерязана от специално поканените гости: г-жа София Кирова – Председател на Общински съвет гр. Бяла и г-н Костадин Самарджиев – зам.-кмет в Общината. Приветствено слово произнесе Председателят на читалище „Пробуда-1928”  и преподавател в Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм (ПГ по СС и туризъм) Господин Шейтанов.На откриването присъстваха още г-н Веселин Янакиев – председател на комисия към Общински съвет „Образование, здравеопазване, социални дейности, култура, вероизповедания, децата, младежта и спорта”, Снежанка Фотева – Секретар на читалище „Пробуда-1928”, Димитричка Баналиева – библиотекар в читалищната библиотека, представители на Общинска администрация, преподаватели от ОУ „Отец Паисий”, граждани на общината и децата от ВГ „Хлапетата” с ръководител Любомир Любенов, които приветстваха всички участници с песни от техния репертоар.

вж. галерия - Глоб@лни библиотеки и нашата библиотека


Децата от ОДЗ Първи юни в библиотеката

В читалищната библиотека са предвидени и занимания за най-малките граждани на Бяла – децата от ОДЗ „Първи юни”, които се потапят във вълшебният свят на приказките. Прожектирани бяха приказките „Вълкът и седемте козлета”, „Снежанка и седемте джуджета”, „Хензел и Гретел” и др.

вж. галерия - Децата от ОДЗ Първи юни в библиотеката


Ученици от ОУ "Отец Паисий " в библиотеката

Благодарение на Програма „Глоб@лни библиотеки - България”, в нашата библиотека вече има обособен кът, който можем да кажем, че е единственият обществен информационен център както на територията на града, така и в цялата община Бяла. Новата техника даде възможност за реализация на различни обучения и занимания с децата от училищата, техните учители и всички гости на нашият град. Голяма част от нашите ученици, също и учители са регистрирани читатели и прекарват голяма част от свободното си време като посетители в читалищната ни библиотека, неделима част от структурата на учебното заведение, съчетаваща информационни, образователни, културни, възпитателни и социални функции.

В библиотеката се правят презентации, свързани с годишнини на известни личности (вж. галерия 1) – г-жа Драгнева и г-жа Стамболова с 2-ри клас; презентации, подпомагащи учебния процес (вж. галерия 6) – г-жа Драгнева с 3-ти клас; използване на компютърното оборудване за работа по предварителни планове, съобразени с целодневната форма на обучение (вж. галерия 5) – г-жа Богдана Савова и 6-ти клас.

Учениците през летният период посещавайки библиотеката набавят четива от задължителните литературни произведения за поредната учебна година. Голяма част от тях обаче изпитват трудности и с нежелание, но по задължение четат произведенията. След събеседване на библиотекаря в библиотеката с преподавателите по български език и литература в ОУ – гр. Бяла се стигна до решението да се направи някаква нова услуга, която да бъде в помощ на децата, те с желание и удоволствие да влизат в библиотеката, знаейки че това ще бъде и интересно и полезно и ще им остави наистина трайни знания и емоции. Съвместно с преподавателите по български език и литература, съобразено с учебните планове на учениците в библиотеката започнаха да се презентират филми: „Приключенията на барон Мюнхаузен” (вж. галерия 2) – г-жа Петкова с 4-ти клас, „Крадецът на праскови”(вж. галерия 4) – г-н Миланов с 8-ми клас, „Приказка без край”  (вж. галерия 3) – 6-ти клас и още много други, които ще бъдат изучавани като произведения от 2 до 8 клас. Тези презентации продължават и през летния сезон (вж. галерия 8), когато децата могат да запълнят свободното си време с нещо полезно и приятно. В повечето случаи, след като бъде изгледано даденото произведение, децата проявяват желание да си вземат това произведение на книжен носител. Читалищната библиотека в град Бяла е мястото, което се предпочита и от летуващите. Тя е институцията, която произвежда и предоставя услуги на голям брой потребители, информационният център намиращ и осигуряващ все по-голям достъп до публична информация, място за отдих и почивка, извършват се разнообразни библиотечни, справочни и обществено-информационни услуги (вж. галерия 8) – попълване на CV, мотивационно писмо и др.

Всяка година – вече е като традиция – в библиотеката правим малък празник за посрещане на първи клас в библиотеката. На 18.04.2013 г. библиотеката при НЧ „Пробуда-1928” посрещна скъпи гости – първокласниците при ОУ “Отец Пайсий” с техните учители: г-жа Костадинова, г-жа Господинова, г-жа Стоянова и г-жа Николова (вж. галерия 7). Изненада както за малките ученици, така и за техните учителки, беше интересно представената програма от по-големите учениците от 4-те класове с класни ръководители: г-жа Петкова и г-жа Янакиева. Те бяха подготвили откъси и предмети от известни детски приказки, а любими приказни герои въведоха първокласниците в необятният свят на книгите. Малките ученици показаха, че вече са грамотни и заслужават да станат читатели. Научиха колко много неща им предлага библиотеката – книги, енциклопедии, списания и др. Като се запознаха с молбата на книгата, разбраха, че книгите трябва да се пазят и връщат навреме, защото се ползват от много деца. След като бяха въведени и запознати с услугите и правилата, необходими за да станеш  „ЧИТАТЕЛ” и „ПОЛЗВАТЕЛ” на читалищната библиотека в града, учениците от първи клас обещаха, че ще станат редовни и съвестни читатели.

 

 

 Библиотеката в читалище "Пробуда 1928" продължава да развива своята дейност по следните насоки: увеличаване на библиотечният фонд, чрез закупуване на нови книги (чрез дарения); предоставяне на интернет услуги, осигуряване на достъп до информация и обучения на деца и възрастни по програма "Глобални библиотеки България"; презентиране на филми по учебни програми за деца и ученици; провеждане на различни празници, мероприятия и др. съвместно с ОУ "Отец Паисий" и ОДЗ Първи юни.
 От дофинансиране от Община Бяла и реализиран проект към Министерство на културата бе закупена нова литература за увеличаване на фонда. Беше обявена дарителска кампания в период 23 април - 23 септември 2015 г., чрез която беше набавена литература от различни области на знанието - художествена, детска, учебна, научна и др. Дарителите бяха както граждани на гр. Бяла, така и жители от Варненска, Бургаска област и руски граждани. Библиотеката продължава да приема дарения на литература от различни жанрове.

 Компютрите в библиотеката се използват както от децата, така и от гости и жители на града. С помощта на мултимедията презентираме филми по изучавани произведения в училище. 

Библиотеката е място и за провеждане на различни мероприятия и празници. Тази година на 21.04.2016 г. съвместно с учениците от 2-ри клас, с ръководители г-жа Драгнева и г-жа Гугушева читалищната библиотека стана домакин за провеждането на традиционния "Маратон на четенето 2016". (вж. галерия - Маратон на четенето 2016 г.)

 На 26.04.2016 г. пък се проведе "Карнавал на приказните герои и въвеждане на първокласниците в библиотеката", организирано от третокласниците и техните учителки г-жа Петкова и г-жа Господинова. Библиотеката трябва да бъде предпочитано място, както за големи, така и за най-малките гости и жители на града. (вж. галерия Карнавал на приказните герои и 1-ви клас)


 

 

Библиотеката при читалище "Пробуда 1928" работи, както за увеличаване на фонда чрез закупуване на нова литература и дарения, така и чрез дейности насочени към общността, осъществени с помощта на техниката и оборудването предоставено от Фондация „ Глобални библиотеки”. Презентират се филми за възрастни и по учебни програми за деца и ученици, правят се различни тържества, обучения и мероприятия. Участници са както деца от детската градина и училищата, така и жители и гости на града.
 
 

 От 15 февруари 2017 г. в читалищната библиотека започнаха мероприятия съвместно с ученици от ОУ "Отец Паисий" посветени на живота и делото на Васил Левски. Беше прожектиран филм, след това ученици от 3-ти клас по проект „Твоят час“-работилница за малчугани, под ръководството на г-жа Полина Гугушева и с  с помощта на своите родители изработиха табло за Васил Левски. (вж. галерия Васил Левски)
 
 

 

На 16 февруари седмицата на Левски продължи отново в библиотеката. С любезното съдействие на библиотекарката Димитричка Баналиева децата от 2б клас се запознаха с видео материал за Апостола. Малките ученици участват в проекта "Твоят час" в Клуб "Малък творец"-занимания по интереси. Под ръководството на своя учител Блага Янакиева, децата изработиха лапбук Левски. Лапбукът е сгъваема информационна книга, която се изработва от цветни картонени папки (или цветен картон), залепени една за друга и сгънати по такъв начин, че да са побира в детски скут. Той е многофункционален, но с малки размери и конструкция, която го прави удобен за работа и използване. (вж. галерия Лапбук Левски)

 На 17.02.2017 г. в салона на читалището се проведе тържество посветено на 144 г. от гибелта на В. Левски. В него взеха участие ученици от ОУ "Отец Паисий" ръководени от учителите: Гинка Петкова, Ивилина Ивакова, Полина Гугушева, Блага Янакиева, Любомир Любенов и библиотекарката Димитричка Баналиева. На тържеството присъстваха гости и жители на града. (вж. галерия Тържество за В. Левски)

Тази година Маратона на четенето в читалищната библиотека се проведе в седмицата 24–28.04.17 година – Седмица на книгата. В него взеха участие 244 участника - от 4 до 74 години. Седмицата започна с позия от любими български поети и писатели - Дора Габе, Елисавета Багряна, Валери Петров, Евтим Евтимов, Дамян Дамянов, Надежда Захариева, Недялко Йорданов, Христо Радевски и Петя Дубарова. Участие взеха членове от пенсионерски клуб в гр. Бяла - един от тях беше със собствено творчество. (вж. галерия Маратон на четенето 1)Децата от Vа и Vб кл. (вж. галерия Маратон на четенето 2), XI кл. (вж. Маратон на четенето 3), III клас (вж. Маратон на четенето 4), IIа и IIб кл., - четоха стихотворения, гатанки, приказки, части от известни български разкази и романи, а с помощта на мултимедията бяха презентирани филми по тези произведения. (вж. галерия Маратон на четенето 5) Учениците от IV кл. запознаха децата от Iа и Iб кл. с правилата на библиотеката и как всеки от тях може да стане "читател". (вж. галерия Маратон на четенето 6)Седмицата на книгата завърши с участието на всички деца от ДГ "Първи юни" - те бяха подготвили Карнавал на приказните герои. (вж. галерия Маратон на четенето 7)

Всяка година в читалищната библиотека през месец юли се презентират филми по препоръчителната литература в училищата от 2-ри до 8-ми клас - "Да се срещнем с любими герои от известни произведения за малки, големи и още по-големи!". С помощта на мултимедията се прожектират филмите: „Пипи дългото чорапче”, „Мечо Пух”, „Патиланци”, „Алиса в страната на чудесата”,”Приключенията на барон Мюнхаузен”, „Приказка без край”, „Гераците”, „Книга за джунглата” и др. (вж. галерия Летни прожекции-2017 г.)

През месец септември библиотеката беше домакин за представянето на един много специален гост - Робота "Финч". Колеги от РБ "Пенчо Славейков"-гр. Варна запознаха наши деца от ОУ "Отец Паисий" как се работи с "Финч" - Робота е дар от Американското посолство на библиотеката в гр. Варна. Беше интересно, забавно и нещо различно за нашите деца. (вж. галерия Робота "Финч")

 

 

За трета поредна година читалищната библиотека в град Бяла организира мероприятия свързани с традиционния „Маратона на четенето”. Те се проведоха в седмицата 23 – 27 април 2018 г. – посветени на 23 април Международен ден на книгата и авторското право. Тази година в Маратона взеха участие 264 участника – от 6 до 77 години. В мероприятията се включиха деца от ДГ гр. Бяла, ученици от 1, 2а, 2б, 3а, 3б, 4, 6а, 6б и 7 класове от ОУ „Отец Паисий”, 12 клас от ПГССТ и Членове от ПК в града. Маратона премина в четене на стихове, гатанки, приказки, басни, романи …..от наши и чужди автори; представяне на различни приказни герои от известни произведения за деца; урок по родолюбие „Моя страна, моя България”; презентиране на филми по изучавани произведения в училищата; ден на поезията „Жената вчера, днес и утре” – представен от членове на ПК. Децата от 3б клас въведоха учениците от 1 клас с детски приказен спектакъл в библиотеката – запознахме ги с правилата и как всеки от тях може да стане „читател”. Библиотеката е място както за учене през целият живот, така и място за мероприятия, празници, забавления и отдих .
Благодарност към всички участници, отзовали се и взели участие в Маратон на четенето 2018 г.!!!

 (вж. галерия Маратон на четенето 2018-1), (вж. галерия Маратон на четенето 2018-2), (вж. галерия Маратон на четенето 2018-3), (вж. галерия Маратон на четенето 2018-4), (вж. галерия Маратон на четенето 2018-5)